Rotary

Rotary, een wereldwijde organisatie, zet zich vrijwillig in om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Zij organiseert als een van haar activiteiten in diverse steden in Nederland de Santa Run.

Rotary Club Dordrecht, opgericht in 1931, begon in 2012 met deze run in de Dordtse binnenstad en werkt sinds 2013 samen met twee andere clubs in Dordrecht: ‘Johan de Witt’ en ‘ter Merwe’.

Wat doen deze service clubs?

Door zelfwerkzaamheid van haar leden en door fundraising verzamelen zij geld en helpen ze goede doelen. Elke club kent haar eigen accenten, samen kunnen zij meer. Steun aan kinderen die hulp nodig hebben, uitstapjes met minder validen of ouderen, speeltuinen opknappen, werkervaring- plaatsen bieden aan internationale studenten en hulp aan de voedselbank zijn voorbeelden.

Wie herinnert zich in Dordrecht niet de grote feesten in Kunstmin (Summer Pop) waar vele duizenden guldens, later euro’s, werden binnengehaald voor bijzondere doelen? De winterijsbaan op het Statenplein is een initiatief van de Dordtse Rotary clubs waar zij gezamenlijk toezicht op houden.

Een Rotary Club heeft leden, mannen en vrouwen, uit verschillende beroepsgroepen. Zij zijn bereid iets van zichzelf te geven in tijd of (vak)kennis.

Rotary International

Aardig om te weten dat de club deel uitmaakt van een wereldwijde organisatie met meer dan 1.2 miljoen leden in meer dan 200 landen. Ook al zijn de culturen verschillend, zij spreken dezelfde taal. Wereldwijd meer voor elkaar betekenen. Rotary International richt zich op vrede en vriendschap vanuit de gedachte: “Service Above Self”.

In de loop van de jaren hebben de Dordtse clubs op veel verschillende manieren voor stedelijke, landelijke of internationale doelen geld bijeen gebracht. Door samen te werken aan goede doelen kun je meer. “Polio De Wereld Uit” is jarenlang – en met succes – een wereldwijde taakstelling geweest. Helaas moet dit doel weer opnieuw opgepakt worden.

Extra steun voor de slachtoffers van de Filippijnen? Rotary kent een Shelterbox project, waarin noodopvang in hulpgebieden wordt geboden. De Dordtse clubs doen hieraan mee.

In de regio is Rotary Club Dordrecht de ‘moederclub’ van Rotaryclubs als Gorinchem, Zwijndrecht, Hoekse Waard, Sliedrecht en in Dordrecht van Johan de Witt, Ter Merwe.

Met de SantaRun Dordrecht hopen we Dordtenaren samen actief te laten rennen voor het goede doel.

Spreekt de Rotary Club Dordrecht je aan, wil je je ook inzetten voor de samenleving, en heb je eventueel belangstelling om lid te worden? Kijk dan hier voor meer informatie.